De geschiedenis van een modern familiebedrijf

“De dokter, de pastoor en de burgemeester waren de enige klanten met een auto in die tijd.” Albert Roxs legt uit dat de klantenkring van zijn vader Harrie Roxs in 1932 nog niet zo groot was als nu.  Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een vernieuwend bedrijf met de modernste apparatuur, en de kennis en ervaring van 78 jaar vakmanschap. Een stukje geschiedenis van Autobedrijf Roxs.

Woenselsestraat120

In 1932 was het Harrie Roxs  die het familiebedrijf oprichtte. In een hoekpand op de Woenselsestraat 43 kwamen de dokter, pastoor en de burgemeester langs om met de Shell-pomp het benzinepeil van hun auto’s aan te vullen. Maar daar hield de service van Autobedrijf Roxs niet op. “Fietsen, motoren, haarden en kachels; alles konden we maken en repareren”, vertelt Albert Roxs.

Ruilen tegen eten

Toen in 1939 de Tweedewereldoorlog uitbrak braken daarmee ook zware tijden aan voor Harrie Roxs en zijn familie. Veel andere bedrijven gingen failliet, maar het autobedrijf bleef overeind. De vraag naar ijzer en gereedschap bleef. Harrie Roxs ging zich meer richten op het maken en repareren van schoppen, axen en landbouwmachines. Terwijl de oorlog doorwoekerde, werden de  mensen steeds armer, en het eten schaarser. Autobedrijf Roxs smeedde zinken onderdelen om, en maakte er emmers en teiltjes van. Die teiltjes en emmers werden met omwonende boeren geruild tegen eten.

Woenselsestraat120_2

Van Shell naar BP

Na de oorlog vond vooral in de Randstad snelle wederopbouw plaats. In Den Haag was een tekort aan benzinepompen, en zo besloot Shell de benzinepomp bij Autobedrijf Roxs weg te halen en te plaatsen in Den Haag. Harrie Roxs stapte kort hierna over op maarliefst drie benzinepompen van oliemaatschappij BP.  De economie trok aan en Autobedrijf Roxs was klaar voor uitbreiding. Toen het bedrijf verhuisde naar nummer 120 van diezelfde Woenselsestraat, werd naast de werkzaamheden in de werkplaats en aan de pomp, begonnen met de in- en verkoop van tweedehands auto’s.

 

Een kilometer verderop

Eind jaren ’60 wilde de gemeente Eindhoven uitbreiden. Op de plek waar Autobedrijf Roxs al 30 jaar naar tevredenheid huisde, moest een winkelcentrum komen. Alle bewoners en bedrijven op deWoenselsestraat moesten wijken voor Winkelcentrum Woensel. Zo ook Autobedrijf Roxs. In 1972 verhuisde het familiebedrijf naar de huidige locatie, waar Albert Roxs en zijn zoons nu dagelijks in de werkplaats te vinden zijn

Volgens Albert Roxs is er veel veranderd in de afgelopen decennia. “Alles is geautomatiseerd en gaat veel sneller. Onderdelen zijn op elkaar afgestemd en makkelijker te verkrijgen”. Dit, gecombineerd met de kennis, toewijding en het vakmanschap van Albert, Alex en Robert, maakt Autobedrijf Roxs tot een modern familiebedrijf met een rijke geschiedenis.